WHITE LODGE

OXTED, SURREY DYER GRIMES ARCHITECT

THE PROJECT

Together with Dyer Grimes we won the British Home Award, in 2013, for this ultra modern family home. Replacing a 1960s bungalow, this crisp and square cut house uses modern building technologies combined with high quality materials, such as hardwood cladding. Despite the large volume of glass throughout, it is a significantly energy efficient dwelling, featuring solar hot water collectors on the roof, a highly sustainable drainage system and an air source pump circulating heat around the entire house.
SPECIFIC ELEMENTS OF THE BUILD

In our planning, we had to allow for restricted access to the property due to its location in a residential green belt. Other considerations in the design brief, included the volume and size of the panes of glass, a cantilevered canopy and steel framework - all sited on a slope.

Awards

LARGE SCALE LUXURIOUS, MINIMALIST BUILD

In many respects, this is a minimalist build - albeit on a luxurious scale. Glass is integral to the design, providing natural light and fabulous views of the grounds. Used structurally, the large glass panels are fixed to the steel frame of the house and, in some areas, linked to the glass flooring. Lowering these glass 'curtain walls' into the steel frames, required great accuracy and dexterity.

We were able to put our bricklaying and carpentry skills to good use in this project. The handmade bricks, used internally and externally, were cut to different lengths and laid randomly. Our objective was to break up the uniformity while achieving a sleek effect. Wood features a lot throughout the property - flooring, storage, staircases, and external panelling. However, the absence of skirting at floor level and architrave round the doors, means attention is drawn to our perfect plaster finish. Externally, the look is similarly pared down. Instead of guttering, rainwater is collected through box gutters located behind the parapet walls, while air holes replace the traditional 'pots' on the chimneys.

Finally, we fitted a lighting system throughout the house allowing the owners control using various switches, devices and custom keypads.

MAXIMISING GALOWER BUILD SKILLS

We relished the opportunity to use a range of our skills on this unusual project, from structural build and fine workmanship to comprehensive project management.
OTHER PROJECTS

Victorian Renovation
Victorian RenovationVIEW THIS PROJECT

Hoxton Square
Hoxton SquareVIEW THIS PROJECT

St John's Wood
St John's WoodVIEW THIS PROJECT